Εδώ είναι Βαλκάνια

Με ένα βιβλίο «επέστρεψε» ο Σταύρος Τζίμας, ο γνωστός δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της Καθημερινής, στην εκδοτική δημιουργία. Με εικόνες πολέμου, με τραυματικά γεγονότα και μαρτυρίες που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα βιβλίο για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που παρουσιάστηκε στην Λέσχη Κομοτηναίων σε μια εκδήλωση με διοργανωτή τον “Παρατηρητή της Θράκης”

.
Πώς βίωσε ο ίδιος τις καταστάσεις; Ποιες ήταν οι δηλώσεις των ηγετών της εποχής; Τι έμεινε από μια ταραγμένη περίοδο που απείλησε να «σαρώσει» τη χώρα μας; “Πολλοί νομίζουν ότι ο Πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας αφορούσε μόνο τη Γιουγκοσλαβία, όχι είναι λάθος” δηλώνει ο έμπειρος δημοσιογράφος και σπεύδει να σημειώσει «Αν δεν διδαχτούμε από τα γεγονότα και εφησυχάσουμε, τότε θα τα βρούμε μπροστά μας μια μέρα.»

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας «Ήταν μια κατάρρευση του Συστήματος που το είχε φτιάξει με τέτοιο τρόπο ο Τίτο, ώστε να μπορεί να το διοικεί. Όταν πέθανε ο Τίτο, το σύστημα κατέρρευσε και κινδύνευσε να συμπαρασύρει ακόμη και τη χώρα μας. Έγιναν πολλά λάθη και από τους Δυτικούς και από την Ελλάδα, αλλά το πρώτο και το βασικό είναι ότι κατέρρευσε το ίδιο το Σύστημα.»

Μιλώντας για τα Βαλκάνια σήμερα και την αναζωπύρωση του θέματος των Σκοπίων σημειώνει πως «Όλα αυτά δεν είναι καθόλου καλά σημάδια. Προδίδουν αναζωπύρωση των εστιών έντασης οι οποίες σοβούσαν κάτω από μια επιφανειακή ηρεμία. Δεν είναι μόνο τα Σκόπια, είναι ο Αλβανικός αλυτρωτισμός με την Μεγάλη Αλβανία, το θέμα των Σκοπίων, η διαμάχη Σέρβων με τους Αλβανούς, το Κόσσοβο επίσης «κοχλάζει» ακόμη.»
Σύμφωνα με τον κ. Τζίμα «η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες που κάνει παιχνίδι για λογαριασμό της. Δεν είναι η μόνη δύναμη. Είναι και η Ρωσία που επίσης δραστηριοποιείται. Υπάρχει το θέμα της ριζοσπατικοποίησης του Ισλάμ που δημιουργεί προβλήματα στους χριστιανικούς πληθυσμούς. Είναι η αδυναμία της Ευρώπης που δεν μπορεί να υλοποιήσει μια στρατηγική κοινή. Πάρα πολλοί παράγοντες κρατούν την «χύτρα» αυτή στην εστία της φωτιάς και βράζει».

Όσον αφορά στη θέση της Ελλάδας σημειώνει με εμφανή απογοήτευση πως «Η Ελλάδα όχι δυστυχώς δεν είναι παρούσα. Έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Είναι απούσα από την περιοχή, όταν έχει πολύ ανοιχτά εθνικά θέμα στα Σκόπια και την Αλβανία.» Αποδεχόμενος την διαπίστωση πως η περιοχή εξακολουθεί να είναι Βαλκάνια. «Εδώ είναι ακόμη Βαλκάνια».
Στη φωτογραφία ο συγγραφέας με τον πρώην Υπουργό Γιώργο Πεταλωτή και τη σύζυγό του Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Απάντηση