Εργάτες γης

Είναι εποχικοί εργαζόμενοι. Εισέρχονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα μεροκάματο. Αλλοδαποί εργάτες που κάνουν τη δουλειά των Ελλήνων νέων ανέργων… Κυρίως Βούλγαροι, αλλά και Αλβανοί εργάτες γης που ζωντανεύουν τον κάμπο της περιοχής. Τώρα καθαρίζοντας τα χόρτα από τις απέραντες βαμβακοφυτείες κι αργότερα μαζεύοντας καρπούς από τα δένδρα.

«Τα νέα ελληνόπουλα μάλλον δεν θέλουν να εργαστούν στο χωράφι» παρατηρούν οι μεγάλη σε ηλικία αγρότες και παραδέχονται ότι η δύσκολη δουλειά στα χωράφια γίνεται κυρίως χάρη στους ντόπιους κι αλλοδαπούς εργάτες γης. Οι πιο τυχεροί από αυτούς κατοικούν σε κάποια στέγη που τους παραχωρούν οι ιδιοκτήτες . Κάποιοι άλλοι νοικιάζουν έναντι χαμηλού αντιτίμου εγκαταλελειμμένα σπίτια μένοντας σ’ αυτά δύο και τρεις οικογένειες μαζί. Άλλοι πάλι μένουν στα αυτοκίνητα τους ή στην ύπαιθρο σε πρόχειρα καταλύματα κάτω από δύσκολες συνθήκες, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι ο Μουσταφά, Ρομά από τη Βουλγαρία. Πατέρας επτά παιδιών, ήρθε στη χώρα μας γιατί στη Βουλγαρία, όπως λέει, δεν είχε καν τη δυνατότητα να πάρει ψωμί για την οικογένειά του. «Εδώ ακόμη και με πέντε ευρώ μπορούμε κάτι να βρούμε να φάμε.» σημειώνει περιμένοντας ένα μεροκάματο. Η γυναίκα του άρρωστη, πρέπει να νοσηλευτεί στην Αλεξανδρούπολη, αλλά δεν έχει λεφτά να την πάει μέχρι εκεί. Τους συναντήσαμε να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο με ένα χαρτόκουτο από κάτω να μαρτυρά την ένδειά τους. «Δουλειά ψάχνουμε, δεν κλέβουμε, ούτε πουλάμε ναρκωτικά. » δηλώνει ο ίδιος και περιμένει.

«Είναι προτιμότερο να έχουμε δικά μας χέρια και η υπεραξία που παράγει η γη να μένει στη χώρα» παρατηρούν οι ντόπιοι που βλέπουν κάθε φορά άγνωστοι εργάτες γης να καταφθάνουν στα μέρη τους και να εργάζονται στα κτήματά τους. Κάποιοι από τους εργοδότες στέκονται συνεπείς στις υποχρεώσεις, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν λείπουν και τα περιστατικά, όταν ο εργάτης γης ασθενεί, εκείνοι να τον εγκαταλείπουν έξω από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής γιατί εργάζεται χωρίς εκείνα τα χαρακτηριστικά μίας κανονικής απασχόλησης ανάλογης μορφής, δηλαδή ασφάλιση, προκαθορισμένο μεροκάματο, παροχή στέγης και βέβαια συνέπεια στην πληρωμή των μισθών…

Απάντηση