Ο μικροπωλητής…

Γυρίζει στους δρόμους της πόλης σπρώχνοντας το ξύλινο καρότσι του. Είναι ο Αντώνης, 22 ετών, πατέρας δύο παιδιών και ήδη απογοητευμένος από τη ζωή. «Όνειρα; Ποια όνειρα;» αναρωτιέται και ξετυλίγει το κουβάρι της δικής του ζωής. «Από μικρός στο πεζοδρόμιο» λέει με καμάρι κι εξηγεί ότι όλα στη ζωή του τα έζησε γρήγορα. «Γρήγορα στη δουλεία, γρήγορα στα βάσανα, γρήγορα στις υποχρεώσεις, γρήγορα και στις απογοητεύσεις.»

Τις τελευταίες μέρες έχει να αντιμετωπίσει κι ένα επιπλέον πρόβλημα, πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ για παράνομη πώληση εμπορεύματος. Μπανάνες, βερίκοκα και ροδάκινα το εμπόρευμά του. Όλο κι όλο αξίας 15 ευρώ. Για παράνομη πώληση, πώληση χωρίς άδεια μικροπωλητή, εμπορεύματος αξίας 15 ευρώ καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται. «Σε κάθε έλεγχο και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Πού θα τα βρω;» αναρωτιέται.

«Γιατί δεν βγάλατε άδεια;» ρωτάμε τον νεαρό Αντώνη. Τον συναντήσαμε μεσημέρι, κατάκοπο και ιδρωμένο από τα πήγαινε κι έλα μέσα στην πόλη σπρώχνοντας το καροτσάκι του. «Είναι δύσκολο για μας, δεν έχουμε χρήματα» δηλώνει κι αποκαλύπτει ότι από το πρωί έως τις δύο και μισή το μεσημέρι δεν είχε κάνει ούτε καν σεφτέ…

«Μας κυνηγάει η αστυνομία. Θέλουν να πατάξουν το πλανόδιο εμπόριο λένε. Μας κυνηγάνε. Παίρνουν τα προϊόντα και τα πετάνε. Κατάσχεση λένε. Είναι και η κρίση. Ο κόσμος δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά. Πώς να αγοράσει;» αναρωτιέται μην κρύβοντας την πίκρα του. «Πεθάνανε τα όνειρα για μας» λέει ξανά, μετά από λίγα λεπτά σιωπής και σπρώχνει το καρότσι του.

Απάντηση