Ο Ιμπίς Νιαζή…

Ξεκίνησε από τα οκτώ του χρόνια στο αγώνισμα της πάλης. Οι υποχρεώσεις του γεωργού πατέρα του σταμάτησαν άδοξα αυτή την πρώτη επαφή «δεν μπορούσε να με πηγαινοφέρνει από το χωριό στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου» δηλώνει σήμερα ο κος Ιμπίς Νιαζί, όταν θυμάται το ξεκίνημά του. Στα 14 του χρόνια ήρθε ξανά σε επαφή με τον κόσμο της πάλης κι έκτοτε δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει.

Χωρίς την στήριξη της Ομοσπονδίας δεν κατάφερε τα πάει στο Παγκόσμιο στην Βραζιλία
«Προσπαθώ πολύ σκληρά» δηλώνει ο Ιμπίς Νιαζή αθλητής πάλης στην κατηγορία των 97 κιλών του Α.Σ. «Δημοκρίτειο» και μιλά με καμάρι για τις διακρίσεις εντός κι εκτός συνόρων. Διακρίσεις σε Πανελληνία Πρωταθλήματα, Βαλκανικούς και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. «Λόγω έλλειψης χρημάτων δεν πήγα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι αγώνες διεξαγόταν στην Βραζιλία και η Ομοσπονδία δεν κάλυπτε τα έξοδα. Ακόμη και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ουγγαρία, πριν ένα μήνα, πήγα με τα δικά μου έξοδα. Όπως με τα δικά μου έξοδα θα πάω το Σεπτέμβριο στην Πολωνία, εκεί γίνεται φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.» δηλώνει καλεσμένος στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες”.

Παρά τις διακρίσεις του οι Αρχές και οι Φορείς του τόπου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν στηρίζουν τις προσπάθειες του Νιαζί. «Μόνο ο κ. Δουκίδης, ο γνωστός τυροκόμος, με στηρίζει κι έρχεται μάλιστα σε κάποιους από τους αγώνες που συμμετέχω για να με στηρίξει και ψυχολογικά. Εγώ, όμως, δεν το βάζω κάτω. Συνεχίζω την προσπάθεια μου. Με τα δικά μου έξοδα και με τη στήριξη των γονιών μου και της αδερφής μου» δηλώνει ο τίμιος «γίγαντας» της Εργάνης.

Καλύτερος ξένος αθλητής σε αγώνες στη Βουλγαρία

Ο καλύτερος ξένος αθλητής, όπως είχε ανακηρυχθεί σε αγώνες της Βουλγαρίας, όπου συμμετείχαν αθλητές από δέκα χώρες, έχει στο πλευρό την αδερφή του, τη Φατμά, δασκάλα, απόφοιτη του Α.Π.Θ.. «Όταν είμαστε μικροί άρχισε να παλεύει μαζί μου. Ο πατέρας μου ήταν παλαιστής παλιά, πάλευε σε τοπικά πανηγύρια. Είχε μεγάλη θέληση να ασχοληθεί και ο αδερφός μου μ΄αυτό το άθλημα. Νομίζω ότι έκανε το καλύτερο για τον αδερφό μου.» δηλώνει η Φατμά και όταν την ρωτάμε τι είδους βοήθεια έχει ανάγκη ο αδερφός της απαντά « Έχει ανάγκη όχι μόνο την οικονομική υποστήριξη αλλά και την ηθική. Θα πρέπει να δίνουν σ’ αυτό το αρχαίο άθλημα τη σημασία που του πρέπει. Φορείς, αρχές, τοπική κοινωνία πρέπει να στέκονται δίπλα στα παιδιά που προσπαθούν στον αθλητισμό.»

Προπόνηση και σκληρή δουλειά

Αναγκασμένος να εργάζεται στα χωράφια και στα ζωντανά των γονιών του . Ξέρει από πρώτο χέρι πως είναι δύσκολο να συνδυάσει την προπόνηση με τη σκληρή δουλειά. Αλλά δεν τα παρατάει. «Είναι παλαιστής στη ζωή.» δηλώνει με καμάρι η Φατμά. Κι εκείνος συνεχίζει την προετοιμασία του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Πολωνία. Νωρίτερα θα πάρει μέρος στους αγώνες στο Σοχό , στο γνωστό πανηγύρι των Σερρών που συγκεντρώνει παλαιστές υψηλού επιπέδου. Και πιο πριν, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Κατερίνη.

Απάντηση