Μια ιστορία

Ο Άγιος Αθανάσιος και η ζωή στο Κόσμιο της Ροδόπης
Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ήταν μικρό παιδί ακόμη, έως σήμερα, καθημερινά ο κος Ιωάννης Τσομπαγιοβάνης προσκυνά την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, θαυματουργού προστάτη του χωριού του, όπως λέει. «Στο Κόσμιο της Ροδόπης τον Άγιο Αθανάσιο τον έχουμε μέσα μας» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω τότε που τα πρόβατα του παππού του ξαπόσταιναν το μεσημέρι σε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο κι όσο εκείνος και οι άλλοι βοσκοί του χωριού τα οδηγούσαν προς τα εκεί, τόσο εκείνα και τα υπόλοιπα κοπάδια απομακρύνονταν τρομαγμένα.

«Έγινε και ξανάγινε και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο, κανείς δηλαδή δεν μπορούσε να αντιληφθεί γιατί τα πρόβατα τρόμαζαν, μέχρι που ο ίδιος ο Άγιος εμφανίστηκε μπροστά τους με το θυμιατό και τους έδιωξε και τότε όλοι αντιλήφθηκαν ότι το γκρεμισμένο κτίριο ήταν πιο πριν Ναός, αφιερωμένος σε εκείνον και ήταν σφάλμα να σταυλίζουν εκεί τα πρόβατα.» δηλώνει ο ηλικιωμένος σήμερα κυρ Γιάννης με πίστη που εντυπωσιάζει.

Τον συναντήσαμε στην καθιερωμένη, καθημερινή του επίσκεψη στο Παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου λίγο έξω από το χωριό του. Μιλά με αγάπη και καμάρι για τα 28.000 στρέματα που αγόρασαν οι πρόγονοί τους, την έκταση δηλαδή που βρίσκεται τώρα στο χωριό για να χτίσουν τον καινούργιο τους οικισμό. «Η προφορά μας μοιάζει μ’ αυτή των Σαμιωτών, έχω την εντύπωση ότι έλκουμε την καταγωγή μας από εκεί.» δηλώνει και μιλά με θλίψη για τις παραδοσιακές καλλιέργειες που σήμερα έχουν ξεχαστεί. Καλλιέργειες όπως ρεβίθια, φασόλια, καλαμπόκι, σουσάμι «τώρα δυστυχώς όλοι ασχολούνται με βαμβάκι και σιτάρι. Όλα τα άλλα έχουν ξεχαστεί.» δηλώνει και σημειώνει ότι χρόνια τώρα η ελληνική γεωργία πέρασε στον αστερισμό των επιδοτήσεων.

Όσον αφορά στους νέους; Οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν στην Κομοτηνή. Ωστόσο, το Κόσμιο επιλέγουν άλλοι για να στήσουν τις κατοικίες τους, «ξένοι» με τον τόπο, επέλεξαν το χωριό, αγόρασαν οικόπεδα και έχτισαν τις δικές τους κατοικίες. «Έχω δύο παιδιά και τα δύο είναι στην Κομοτηνή. Αλλά έρχονται άλλοι και μένουν εδώ και το χωριό είναι ζωντανό. Έχουν χτιστεί σαράντα καινούργια σπίτια.Μόνο τα χρόνια της κρίσης ατόνησε αυτή η οικοδομική δραστηριότητα.». Λέει την «καλημέρα» του στον Άγιο Αθανάσιο, όπως λέει, και του ζητά να προσέχει το χωριό. Στέκεται μπρος το εικόνισμά του για λίγα λεπτά σιωπηλός κι αποχωρεί γρήγορα για να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Απάντηση