Επιστροφή στη Φύση

Ο Γιώργος Οικονομόπουλος και η Στέλλα Ζελεσκάκη έκαναν τη δική τους στροφή ερχόμενοι στην Ξυλαγανή της Ροδόπης, αφήνοντας πίσω την πολύβουη πρωτεύουσα. Τόπος καταγωγής της Στέλλας προσαρμόστηκαν γρήγορα αναζητώντας νέους δρόμους δημιουργίας. Αρχικά με την μελισσοκομία, στη συνέχεια με την παρασκευή τροφίμων και τώρα με την ξυλογλυπτική. «Φτιάχνουμε περισσότερο ξύλα κοπής τα οποία στολίζονται με την πυρογράφηση και το σχέδιο. Στολίζουν την κουζίνα, χρησιμοποιούνται καθημερινά και είναι όμορφα.» δηλώνει ο Γιώργος.

Λευκή Δρυ, Καστανιές κ.α. άλλα είδη ξύλων ζωντανεύουν στα χέρια τους. «Ο Γιώργος ξεκίνησε με απλές γεωμετρικές μορφές, τώρα εξερευνά οργανικές μορφές. Αυτό που φτιάχνει μου θυμίζει περισσότερο γλυπτική, ξεφεύγει από τις επίπεδες επιφάνειες.» εξηγεί η Στέλλα και προσθέτει ότι πάντα και οι δυο τους δεν ήθελαν να φτιάχνουν ένα αντικείμενο απλά για τη διακόσμηση, ήθελαν να έχει και μια χρηστική αξία στην καθημερινή τους ζωή. «Συνδυάσαμε τις αγάπες μας. Δουλεύουμε δίπλα –δίπλα και χωριστά ταυτόχρονα. Ήταν το ιδανικό, ένας στόχος για μας. Δεν είναι ωραίο οι άνθρωποι να ζουν διαφορετικά οκτάωρα , διαφορετικές ζωές. Γυρνάς από τη δουλειά σου, και έχεις βιώσει ένα ολόκληρο μικρόκοσμο με προβλήματα και χαρές, χωρίς ο σύντροφός σου να είναι εκεί. Χωρίς να μοιράζεσαι. Γυρνάς στο σπίτι «πτώμα», κουρασμένος και δεν μένει ποιοτικός χρόνος.» Ο Γιώργος την ακούει με προσοχή, χαμογελά και σπεύδει να προσθέσει «Ποιοτικός χρόνος πρέπει να είναι η δουλειά σου, όλο το 24ωρο πρέπει να είναι ποιοτικός χρόνος. Η δουλειά πρέπει να είναι παιχνίδι, πρέπει να είναι γλέντι, δεν γίνεται να μην το μοιράζεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς.»

Μέχρι τώρα έχουν δημιουργήσει τρεις με τέσσερις συλλογές ξυλογλυπτικής οι οποίες έγιναν ανάρπαστες. «Ο κόσμος δείχνει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι χρηστικά κομμάτια. Νιώθουμε ότι είναι καλή η πρώτη επαφή με τον κόσμο. ‘Έχουμε καλούς φίλους που μας αγαπούν και μας στηρίζουν. Τα αγγίζουν, τα χαϊδεύουν, τα μυρίζουν.» δηλώνει η Στέλλα και ο Γιώργος δεν κρύβει τη χαρά του από την μετακόμισή του στην περιοχή. « Είμαι χαρούμενος 24ώρες το 24ωρο. Όχι ότι δεν λείπουν πράγματα, χρήματα κυρίως, αλλά η ποιότητα ζωής εδώ είναι μοναδική.»

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγουν να στείλουν στον κόσμο η Στέλλα σημειώνει με νόημα « Δεν πειράζει αν το ψυγείο σου είναι άδειο, όταν η καρδιά σου είναι γεμάτη.» και ο Γιώργος προσθέτει «Να μην σταματάμε να δημιουργούμε, να νιώθουμε χρήσιμοι, ωφέλιμοι για τους συμπολίτες μας και να σκορπίζουμε χαρά.»

Απάντηση