Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή

Μια μουσειολόγος από το Ρέθυμνο ανοίγει καθημερινά την πόρτα του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή και υποδέχεται το κοινό, ντόπιους και ξένους. Η Χαρά Μαρκουλάκη, εργάζεται με οκτάμηνο, μέσω της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. στο Μουσείο και με μια ακόμη συνάδελφό της έχουν αναλάβει να αποκαλύψουν στους επισκέπτες ποιος ήταν ο άνθρωπος τον οποίο ο Αϊνστάιν αποκαλούσε « Αξιότιμε κύριε συνάδελφε» προτρέποντάς τον «Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή».

Τα εκθέματα και η άδεια προθήκη
Το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή περιλαμβάνει εκθέματα για τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή, επιστολές, άπαντα, βιβλία, περιοδικά, προσωπικά αντικείμενα που δώρισε η κόρη του, όσο ήταν εν ζωή, φωτογραφικό υλικό από την οικογενειακή ζωή, αλλά και από τη συμμετοχή τους σε διάφορα συνέδρια. Λίγα μόνο από όλα όσα εκτίθενται στις προθήκες του χώρου και παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον. Μεγάλο δε τμήμα είναι αφιερωμένο στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Ξεχωρίζει μια άδεια προθήκη που συμβολίζει το άδοξο τέλος της προσπάθειας λειτουργίας του Πανεπιστημίου στη Σμύρνη λόγω της Καταστροφής. Η άδεια προθήκη είναι αφιερωμένη σ΄ αυτή την προσπάθεια Κ. Καραθεοδωρή, περιμένοντας υλικό για τον εμπλουτισμό της…

«Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αίθουσα του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή.» δηλώνει η κα Μαρκουλάκη παρουσιάζοντας επαίνους, μεταφράσεις, επιστολές, διαταγές κ.α. που σκιαγραφούν την επίσης πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του.

Οι επιστολές του Αϊνστάιν
«Οι πιο πολλοί ζητούν να δουν τις επιστολές του Αϊνστάιν. Όλοι ρωτάνε αν ήταν δάσκαλος του Αϊνστάιν. Κι άλλοι να μάθουν ποιος ήταν ο Καραθεοδωρή;» αποκαλύπτει αναφερόμενη στους επισκέπτες. Παράλληλα, σημειώνει πως ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει και ως Ερευνητικό Κέντρο επισημαίνοντας τις άοκνες προσπάθειες του Συνδέσμου Φίλων του Καραθεοδωρή. Μιλώντας με αγάπη για το αντικείμενο της η πολύ καλή επιστήμονας, με εμπειρία εργασίας σε διάφορα μουσεία της χώρας, σημειώνει πως «Πρέπει η χώρα μας να τιμάει τέτοιου είδους προσωπικότητες που διέπρεψαν στο εξωτερικό κι άφησαν το δικό τους έργο.»
Το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή είναι καθημερινά ανοικτό από τις 8:30 έως τις 14:30 και τα Σαββατοκύριακα εθελοντικά πάντα με ραντεβού, όπως με συνεννόηση ανοίγει και τα απογεύματα ( καλώντας οι ενδιαφερόμενοι το 2531 0 85640)
Φώτο:Χαρά Μα

Απάντηση