Οι «Ακρίτες» της Αμβροσίας

Χοροί, αναβιώσεις εθίμων, εκδρομές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, αλλά και δεκάδες φιλανθρωπικές πράξεις, κινήσεις αλληλεγγύης που ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά πάντα στηρίζουν ουσιαστικά, με έργα, ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, παιδάκια με προβλήματα υγείας και άλλες περιπτώσεις που συγκινούν στο άκουσμά τους έχουν στο πλευρό τους τους «Ακρίτες» της Αμβροσίας.

Ζωντανεύουν το χωριό
Το επίσης σημαντικό που έχουν πετύχει οι «Ακρίτες» είναι το ξαναζωντάνεμα του χωριού τους. «Πραγματικά με τις δραστηριότητες του Συλλόγου η ζωή στο χωριό κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς» δηλώνει η Ελένη Καλογιαντσίδου, γενική γραμματέας του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ανδρών Γυναικών και Φίλων «Ακρίτες Αμβροσίας» Ν. Ροδόπης. «Άτομα που έχουν φύγει από το χωριό επιστρέφουν με χαρά στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, όπως οι ντόπιοι, αλλά και οι φίλοι γείτονες.» δηλώνει και προσθέτει «Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό, έρχονται στις εκδηλώσεις μας και μάλιστα από πολύ μακριά, όπως ο φίλος μας ο Γιώργος Κρεμλής από τις Βρυξέλλες είναι παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος Ανδρέας Καλογερόπουλος, έρχεται από την Αθήνα και από την Κωνσταντινούπολη η κα Έρση Αμπατζή και πολλοί άλλοι φίλοι.»

Ζάκυνθος στις αρχές Σεπτεμβρίου
Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού είναι το στέκι του Συλλόγου. Εκεί φιλοξενούνται κάποιες εκδηλώσεις, όπως και οι κουβέντες για τα επόμενα σχέδια του Συλλόγου. Μετά την Κέρκυρα και την Βέροια, σειρά για τις εξορμήσεις των μελών του Συλλόγου παίρνουν η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά. Στις αρχές Σεπτεμβρίου μέλη και φίλοι του Συλλόγου θα κάνουν τη δική τους ανάπαυλα ταξιδεύοντας.
Γλυκιά συνήθεια
Όσον αφορά στην παρασκευή των γλυκών, στην γλυκιά συνήθεια των γυναικών του χωριού, και φέτος τηρήθηκε πιστά. Γλυκά του κουταλιού, όπως: βερίκοκο, πορτοκάλι, πραούστο, μανιτάρι, κεράσι κ.α «Τα χαρίζουμε να τα δοκιμάσει ο κόσμος για να δει ότι ο σύλλογος μας είναι εδώ και θα είναι πάντα εδώ χάρη στους νέους και στις νέες που θα μας διαδεχθούν.» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Αναστασία Καραγιάννη μην χάνοντας ποτέ το κέφι της για προσφορά.

Απάντηση