Ασπρόμαυρες ιστορίες του χθες

«Όπως όλοι οι ερασιτέχνες, έτσι κι εγώ. Με μια απλή φωτογραφική μηχανή αποτύπωνα τις στιγμές της καθημερινότητας, της μαθητικής και εν συνεχεία της φοιτητικής ζωής μου. Στο αρχείο μου έχω φωτογραφικό υλικό των γονιών μου, από τα χρόνια 1920,1925,1930,1935, φωτογραφίες που είχαν σχέση με την ανταλλαγή των πληθυσμών.» δηλώνει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δημήτρης Δουμπουλάκης με καταγωγή από την Ξυλαγανή και σημειώνει με συγκίνηση «Ήταν κάτοικοι της Ξυλαγανής με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία. Ήρθαν στην Ξυλαγανή φέρνοντας πολλές φωτογραφίες είναι από εκεί. Οι δικές μου φωτογραφίες οι περισσότερες είναι μετά το ‘ 80.»

Ο Δημήτρης Δουμπουλάκης με τη συνδρομή πολλών συγχωριανών παρουσίασε τον κόσμο της Ξυλαγανής. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συνολικά 170 φωτογραφίες. «Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες διαπιστώνουν με τι ασχολούνταν στο παρελθόν. Μαθαίνουν για τον θερισμό, που γίνονταν με το χέρι, για τον αλωνισμό, το σκάψιμο με τα χέρια, το όργωμα, όλα έχουν αποτυπωθεί σε μικρές φωτογραφίες κι αυτές τώρα «αναγεννήθηκαν»» εξηγεί ο κος Δουμπουλάκης. Ο «ερασιτέχνης» φωτογράφος διαθέτει 10.000 φωτογραφίες και 5.000 σλαϊτς, συν 350 από το Άγιο Όρος.

Ήταν νεαρός καθηγητής όταν γυρνούσε στους δρόμους της Ροδόπης καταγράφοντας κινηματογραφικά στιγμιότυπα με μια Super 8 μηχανή. Για παράδειγμα τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής με την παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας, Τρυπάνη παρόντα. Ή το έθιμο της Μπάμπως στην Ξυλαγανή πριν σαράντα χρόνια. Αναβίωση που στάθηκε τότε αφορμή ο Μητροπολίτης να προχωρήσει σε αφορισμό των συμμετεχόντων.

«Συγκινήθηκα πάρα πολύ. Εντόπισα τον πατέρα μου σε μια φωτογραφία στα βουλγαρικά «ντουρντουβάκια», τον είχαν πάρει με άλλους συγχωριανούς του για καταναγκαστικά έργα επί βουλγαρικού εδάφους. Ήταν 22 χρονών και από τις κακουχίες φαινόταν 50. Όπως είδα σε άλλες φωτογραφίες τον παππού μου και την γιαγιά μου.» δηλώνει ο κος Βαγέλλης Μουζαλιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής Σαπών που διοργανώνει την Έκθεση.

Απάντηση