Σκέψεις και ημέρες

«Βλέπουμε καθημερινά εκατοντάδες Βούλγαρους ταξιδιώτες να περνούν από την πόλη μας, αλλά να μην σταματούν » δηλώνει ο Μιχάλης Βεζυριαννίδης αναφερόμενος στην «παγωμένη», όπως λέει, αγορά της Κομοτηνής και στην τουριστική κίνηση που δεν γνωρίζει η Ροδόπη.

Σύμφωνα με τον κ. Βεζυριαννίδη οι διερχόμενοι επισκέπτες έχουν βοηθηθεί πάρα πολλοί από την λειτουργία του κόμβου με αποτέλεσμα να συνεχίζουν κατευθείαν το ταξίδι τους χωρίς να χρειαστεί να μπουν καν στην Κομοτηνή. «Περνούν τα Βουλγάρικα και τα Ρουμάνικα αυτοκίνητα φορτωμένα και συνεχίζουν προς άλλες περιοχές.» Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κάποιοι διανυκτερεύουν στο τελευταίο Βουλγάρικο χωριό, προ των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων και το πρωί συνεχίζουν το ταξίδι τους στον ελληνικό χώρο. «Δεν σταματούν ούτε καν σε ένα βενζινάδικο της περιοχής, ούτε καν σε ένα περίπτερο για να πάρουν τσιγάρα.»

Αναγκαίες οι συντονισμένες προσπάθειες
Για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες υποστηρίζει ο κος Βεζυριαννίδης και η υλοποίηση μερικών κινήσεων που θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον. «Απαιτούνται απλά πράγματα, όπως να υπάρχει ένα ανταλλακτήριο χρημάτων στην Κομοτηνή κι ένας χάρτης με την προβολή όλων των σημείων της περιοχής.» προτείνει βλέποντας τον χρόνο να περνά χωρίς κάτι να γίνεται.

Η Αλεξανδρούπολη, σημειώνει ο έμπειρος επαγγελματίας, κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο ό,τι σχετίζεται με τον τουρισμό με αποτέλεσμα οι Τούρκοι που έρχονται στην Ελλάδα να μένουν στην γειτονική πόλη βρίσκοντας τα πάντα. Ενώ στη Ροδόπη, «όσοι Βούλγαροι μένουν, έρχονται με το ψυγειάκι τους και τα φαγητά τους, παίρνοντας το πολύ -πολύ από την Ελλάδα ένα μπουκάλι νερό κι επιστρέφουν χωρίς να αφήσουν ούτε ένα ευρώ που τόσο έχει ανάγκη η τοπική οικονομία.»

Απάντηση