Λουΐζα Σαλτσίδη Ματεοσιάν: «Ζήσε! Ζήσε! Ζήσε την κάθε σου στιγμή γιατί η ζωή δεν είναι πρόβα είναι πρεμιέρα»

Η ΛουίζαΣαλτσίδηΜατεοσιάν, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών» απαντά σήμερα στο Ερωτηματολόγιο του Προύστ.  Μιλά για την ευτυχία, το φόβο, τους ήρωες της, την Κομοτηνή και τα παιδικά της χρόνια. «Αυτοί που όσες φορές και αν πέσουν , βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν ακόμα πιο δυνατοί.» δηλώνει για τους ήρωες της και σημειώνει: «Το μεγαλείο από το γελοίο δεν απέχει παρά ένα…τίποτα.»loyiza

  1. Ποια είναι για σας η εικόνα της απόλυτης ευτυχίας;

Στιγμές ευτυχίας που μου δίνουν γαλήνη και πληρότητα μοιρασμένες με όλους αυτούς που αγαπώ βαθιά και αληθινά!

2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος; Η απώλεια  αγαπημένων προσώπων. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.  Κι η μοναξιά.

3. Με ποια ιστορική μορφή ταυτίζεστε περισσότερο; Όχι με ιστορικές μορφές, αλλά με τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που αγωνίζονται τίμια  για να εξασφαλίσουν στις οικογένειές τους τα προς το ζην. Με τους ανθρώπους που παρά τα χτυπήματα της ζωής στέκονται δυνατοί, δεν πτοούνται  και συνεχίζουν να παλεύουν. Με τους ανθρώπους  με αναπηρία που παραδίδουν μαθήματα με την αγωνιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την «ανάπηρη» πολιτεία.

4. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Ζήσε! Ζήσε! Ζήσε την κάθε σου στιγμή γιατί η ζωή δεν είναι πρόβα είναι πρεμιέρα

5. Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία;Το διάβασμα και η κηπουρική (αγαπώ πολύ τα λουλούδια και νιώθω ότι μου ομορφαίνουν πολύ τη ζωή).

6. Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;Την ομορφιά.  Αντιθέτως πιστεύω πως αρετή μεγάλη είναι η ειλικρίνεια. Μ’ αρέσουν οι άνθρωποι  που ό,τι λένε, το εννοούν, δεν μ’ αρέσουν οι πίσω σκέψεις.

7. Ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο έντονο χαρακτηριστικό σας;  Ο αυθορμητισμός μου και η θετική μου σκέψη.

8. Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; Το γεγονός ότι είναι δίπλα μου πάντα, εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Είναι ζεστοί, ειλικρινείς, δοτικοί. Νοιάζονται πραγματικά για μένα.  Δεν θα τους άλλαζα… Νιώθω πραγματικά πολλή τυχερή που τους έχω στη ζωή μου!

loyiza1

Λουΐζα Σαλτσίδη Ματεοσιάν: «Ζήσε! Ζήσε! Ζήσε την κάθε σου στιγμή γιατί η ζωή δεν είναι πρόβα είναι πρεμιέρα»

9. Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει; Ο μπαμπάς μου πάντα μας έλεγε-σε μένα και την  αδελφή μου- να είμαστε προσγειωμένες, γιατί το μεγαλείο από το γελοίο δεν απέχει παρά ένα…τίποτα..

10. Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Την απώλεια ενός παιδιού, ενός νέου ανθρώπου. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού» έλεγε ο  Αλμπέρ Καμύ.

11. Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Γιατί να πούμε ψέματα;  Ίσως όταν δεν θέλουμε να πληγώσουμε κάποιον, για να τον προστατεύσουμε.

12. Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Να τραγουδάω και φυσικά να το απολαμβάνουν αυτοί που θα με ακούνε.

13. Τι θα αλλάζατε στον εαυτό σας; Δεν το έχω σκεφτεί. Πάντα, όμως, υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές προς το καλύτερο.

14. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας φανταστικός ήρωας; Ο Ζορό, γρήγορος, έξυπνος, ευγενικός με τις γυναίκες και πάντοτε νικητής.

15. Ποιοι είναι οι πραγματικοί σας ήρωες; Αυτοί που όσες φορές και αν πέσουν , βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν ακόμα πιο δυνατοί.

16. Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Πάλι γυναίκα, γιατί φέρνει στον κόσμο τη ζωή και γιατί μοχθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

17. Πού θα θέλατε να ζείτε; Ξανά στην Κομοτηνή. Εδώ είναι οι άνθρωποί μου. Η οικογένεια, οι φίλοι,  οι αναμνήσεις μου από τα φοιτητικά χρόνια, αλλά και από το χώρο της δουλειάς. Εδώ, γιατί ξέρω κάθε γειτονιά και κάθε σημείο της. Γιατί μπορώ να καλημερίζω τους ανθρώπους, να τους ξέρω με το μικρό τους όνομα και να  εισπράττω  καθημερινά την αγάπη τους.

18. Τι σας λείπει περισσότερο; Ίσως τα παιδικά μου χρόνια. Είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Μου λείπει ο  πατέρας μου, που έχει «φύγει» και οι κουβέντες που θα έκανα μαζί του.

19. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα; Την οικογένειά μου.