Στη Γαλήνη της Ροδόπης

Μισό αιώνα παντοπώλης και συνεχίζει…
Πενήντα πέντε χρόνια ο κος Χασάν Ογλού Αχμέτ λειτουργεί το ένα από τα δύο παντοπωλεία της Γαλήνης. Στο χωριό, με το πολύ όμορφο όνομα, ήρθε να μείνει για πάντα με την οικογένειά του αφήνοντας πίσω του το Λινό. Το 1964 πήρε την άδεια λειτουργίας του μικρού παντοπωλείου κι έκτοτε δεν έλειψε ούτε μέρα από το πόστο του.

150 οικογένειες όλες κι όλες στη Γαλήνη κι όπως λέει ο έμπειρος επαγγελματίας «το μισό έχει φύγει στη Γερμανία.» Ήταν το 1971-1972 που ένας μετά τον άλλον αποχαιρετούσαν την Γαλήνη αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη Γερμανία. «Το καλό είναι ότι έρχονται το καλοκαίρι, μένουν για δύο τρεις μήνες και μετά επιστρέφουν γιατί ακόμη και αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη έχουν παιδιά κι εγγόνια στη Γερμανία.» εξηγεί.
Οι συγχωριανοί του κ. Χασάν Ογλού, που μένουν στο χωριό, καλλιεργούν τα λιγοστά στρέμματα γης που διαθέτουν φυτεύοντας βαμβάκι, καλαμπόκι και όσοι έχουν κατάλληλο χωράφι σπέρνουν καπνό και μπάμιες.

Κάποιοι λίγοι ασχολούνται με την προβατοτροφία.
Όσον αφορά στους νέους, επιλέγουν να μεταναστεύσουν αναζητώντας κάτι καλύτερο στη Γερμανία, στην Ολλανδία ή εργάζονται για τρεις μήνες στα καράβια επιστρέφουν και μετά από λίγο φεύγουν και πάλι. «Και η Γαλήνη;» τον ρωτάμε για να απαντήσει χαμογελώντας «Η Γαλήνη θα τους περιμένει πάντα.»

Απάντηση